V době svého rozšíření do Evropy topinambury dlouho soutěžily o přízeň strávníků s bramborami. Koncem 18. století ze souboje vyšly vítězně brambory.
Proč jsou topinambury zdravé?
Topinambury tvoří z 80 % voda. Dále obsahují uhlohydráty (polysacharid inulín), bílkoviny, jsou zdrojem vlákniny, esenciálních aminokyselin, vitamínů (provitamín A, vitamíny B, D, H a C) a minerálních látek (draslík, hořčík, vápník, fosfor, železo, křemík, mangan, zinek či sodík).
Polysacharid inulín pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi, proto jsou topinambury vhodné pro diabetiky. K dalším jejich pozitivním účinkům patří schopnost čistit střeva, pomáhají při revmatismu, při otocích a potřebě odvodnit organismus. Potvrzena je i schopnost topinamburů redukovat hladinu cholesterolu v krvi, regulovat krevní tlak nebo chránit proti stresu.
Topinambury v kuchyni
Topinambury lze konzumovat jak syrové, tak tepelně zpracované. Nutné je však počítat s nasládlou chutí s lehce oříškovou příchutí.
Využití hlíz je opravdu široké. Můžeme je nastrouhat, smíchat s libovolnou zeleninou a připravit osvěžující salát. Lze je vařit, dusit, smažit i zapékat. Jako příloha mohou nahradit brambory. Vymačkanou topinamburovou šťávu můžeme přidávat do karotkového džusu.
Vyzkoušejte recepty s topinambury:
Hrníčková polévka s topinambury
½ hrnku sekané cibule, 3 hrnky vařených topinamburů, 6 hrnků kuřecího vývaru, 2 hrnky smetany, 1 lžička soli, 1 lžička pepře, 4 lžíce nasekané pažitky
Do vařícího vývaru přidáme cibuli, oloupané a na tenké plátky nakrájené topinambury. Necháme 15 minut povařit. Potom přidáme smetanu, ochutíme solí, pepřem a pažitkou. Polévku můžeme podávat teplou i studenou.
Bramborák z topinamburů
500 g topinamburů, 2 vejce, 4 stroužky česneku, sůl, pepř, majoránka, polohrubá mouka, olej na smažení
Topinambury očistíme, nastrouháme a přidáme ostatní “bramborákové” suroviny. Na rozpáleném oleji placky osmažíme z obou stran dorůžova.
Pečený mořský okoun s topinambury
2 mořští okouni, 270 g topinamburů, 250 g dýně nakrájené na kostky, 1 cibule, 1 bobkový list, mléko, listy řapíkatého celeru, citron, olivový olej, sůl
Topinambury oloupeme, nakrájíme na kostky a vaříme asi 10 minut ve vodě se 3 lžícemi mléka. Mezitím na pánvi orestujeme jemně nakrájenou cibuli s bobkovým listem. Přidáme dýni a na mírném ohni restujeme ještě 10 minut. Do takto připraveného základu přidáme vařené topinambury a dle chuti osolíme. Okouny vykostíme, naporcujeme, pokapeme olejem a citronem. Vložíme je do pekáčku a posypeme nasekanými listy celeru. V troubě předehřáté na 180 °C pečeme asi 6 minut. Hotové ryby podáváme spolu s topinambury a dýní.
- Placky z topinamburů
1/2 kilogramu topinamburových hlíz, 2 vejce, 3 lžíce mouky, kousek cibule nebo pórku, sůl, pepř, olej nebo sádlo na smažení.
Očistěné topinambury nastrouháme, přidáme vejce, mouku nadrobno nakrájenou cibulku nebo pórek a dobře promícháme. Na rozehřátý tuk na pánvi roztíráme těsto a opečeme do růžova na obou stranách. Placky můžeme podávat polité zakysanou smetanou.
- Topinamburový salát s jablky
Jablka, topinambury, cibule, jogurt (případně majonéza), oříšky.
Jablka a topinambury nakrájíme na tenké plátky, nebo nastrouháme na hrubším struhadle, přidáme nadrobno nakrájenou cibulku a nasekané oříšky a zalejeme jogurtem nebo majonézou.
- Topinambury dušené s máslem
Pokrájené a osolené topinambury dusíme na másle, případně s přídavkem cibulky, před podáním můžeme ještě polít zpěněným máslem.
- Salát z topinamburů
20 topinamburů, 1 malý celer, 60g čerstvého nebo sterilovaného hrášku, 1 mrkev, 1 lžíce oleje, 1 citrón
Očistěnou zeleninu jemně nastrouháme, smícháme s hráškem, olejem a citronovou šťávou a zamícháme. Podáváme s pečivem.
- Mrkev a topinambury
8 mrkví, 4 topinambury, šťáva z citrónu, voda, med
Na jemném struhadle nastrouháme mrkev a topinambury, smícháme s citronovou šťávou a vodou a osladíme medem.
- Topinambury v pivním těstíčku
Topinambury nakrájíme na 1 cm silné plátky, povaříme 10 minut ve vodě a obalujeme v pivním (nebo jiném) těstíčku, smažíme na oleji.